Gaslek? Lees hier wat je moet doen.

Lekt jouw gasleiding, dan merk je dat niet altijd direct op. Ondertussen loop je wél gevaar.

Waarom is een gaslek gevaarlijk?

Aardgas brandt ontzettend gemakkelijk – dat is ook de reden dat we het gebruiken; het is de brandstof voor het vlammetje van ons fornuis, de ketel, de geiser of de gaskachel. Wordt het gas niet gelijk opgebrand en komt het in een afgesloten ruimte terecht, dan bestaat het gevaar op een explosie en brand.
Daarnaast kan ontsnapt gas bij inademing leiden tot verstikking. Gas verdrijft namelijk zuurstof uit de ruimte.

Waardoor ontstaat een gaslek?

Een gaslek is vaak een scheurtje in een verouderde, poreuze gasslang. Ook kan het zijn dat de slang niet goed is aangesloten op het apparaat dat gas verbruikt, of dat het koppelstuk zelf lek is.
Heb je een gasfornuis, gaskachel, cv-ketel of geiser, wees dan alert. Deze apparaten gebruiken gas en vormen dus een potentieel risico.

Hoe controleer je of je een gaslek hebt?

Aardgas is van nature geurloos, maar omdat het een gevaarlijk goedje is, wordt er een geurstof aan toegevoegd. Een gaslek kun je dus ruiken – maar als het slechts een klein lek is en de ruimte is goed geventileerd, hoeft dat niet altijd het geval te zijn. Toch is het ook dan zaak om het gaslek op te sporen en te verhelpen.

Een gemakkelijk middel om een (klein) gaslek zelf mee te detecteren, is zeepsop. Je maakt wat sop (afwasmiddel bijvoorbeeld) aan met wat water zodat je schuim krijgt. Dat schuim smeer je op de leidingen en koppelingen. Wanneer het sop gaat bubbelen, weet je dat daar een lek zit. Gebruik nóóit een vlammetje om naar het lek te zoeken! En mocht je duidelijk gas ruiken of zelfs een sissend geluid horen, ga dan niet op zoek naar de bron maar onderneem direct de stappen hieronder.

Wat moet je doen als je een gaslek ontdekt?

  • Gebruik absoluut géén vuur. Geen sigaretten, wierook of kaarsjes aansteken dus.
  • Wees voorzichtig met elektriciteit. De vonkjes die worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een stopcontact of de lichtschakelaar kunnen bij een grote hoeveelheid opgehoopt gas al tot een explosie leiden. Hetzelfde geldt voor het gebruik van je mobiele telefoon of bijvoorbeeld een zaklamp.
  • Open deuren en ramen. Dit geeft het gas de kans uit de ruimte te ontsnappen.
  • Sluit de hoofdtoevoer af. De hoofdgaskraan zit vlak voor de gasmeter, meestal in de meterkast, al kan deze ook in de gang of in de trapkast zitten. Wanneer de uiteinden van het kraantje met de leiding meelopen, staat hij open. Als de uiteinden haaks op de leiding staan, is hij dicht.
  • Ga naar buiten.

Hoe voorkom je een gaslek?

Controleer de gasaansluitingen in je huis (fornuis, kachel, cv-keten of geiser) regelmatig, of laat dit doen door een installateur. Mocht een rubberen gasslang haarscheurtjes vertonen, dan moet je deze (laten) vervangen. Dit kun je makkelijk zien door de slang te buigen. Sowieso is het verstandig om de slang om de zoveel jaar te vervangen.

Een gaslek verspreidt géén koolmonoxide of rook

Het ophangen van een koolmonoxide- of rookmelder heeft veel zin, maar niet als het gaat om het detecteren van een gaslek. Aardgas, het goedje dat in huis vrijkomt door een lek in de gasleiding, is duidelijk niet gelijk aan rook, maar ook heel iets anders dan koolmonoxide.
Overigens bestaan er ook gasmelders; apparaten die een waarschuwingssignaal afgeven wanneer er aardgas in de lucht zit.