Fuite d’eau indétectable ?

Een waterlek is niet altijd zichtbaar met het blote oog en kan dus jarenlang verborgen blijven.
Niet elk lek gaat namelijk gepaard met grote hoeveelheden stromend water.

Kijk dus goed uit voor vocht- en schimmelplekken of eventuele verzakkingen in je kantoor of woonst. Het kan ook helpen om je watergebruik in de gaten te houden. Plotse schommelingen in verbruik duiden in vele gevallen op een lekkage.

Een waterlek kan ontzettend klein zijn en toch erg veel schade aanrichten, zelfs al is het lek slechts enkele millimeters groot.

Wanneer je zelf vermoedt dat er een lek in je woonst of gebouw is, kan je zelf alle uitwendige leidingen even controleren op vocht- en kalksporen of roestplekken. Je kan hiervoor met een stukje keukenpapier langs je leidingen gaan. Bij leksporen kan je proberen om je aansluitingen wat aan te spannen.

Niets gevonden? Dan schakel je best een professionele inspecteur zoals lekdetect.be in.
Lekdetect.be spoort het lek in een mum van tijd op met de modernste technieken, zonder hak- of breekwerken.
De kosten worden bovendien in veel gevallen terugbetaald door je verzekering.

Tegenwoordig moet je overigens ook niet meer bang zijn dat er hele stukken moeten worden uitgehakt. De methodes waarmee een waterlek kan worden opgespoord zijn gelukkig sterk geëvolueerd en gemoderniseerd. Zo worden lekkages opgespoord door middel van warmtebeeld- of infraroodtechnologie. Hierbij worden grote oppervlakten gescand. Kleurverschillen in het beeld kunnen duiden op een lek. Omdat de exacte plek van de lekkage op deze wijze kan worden gevonden, wordt de schade tot een minimum beperkt.

Andere methoden omvatten onder meer het meten van de relatieve vochtigheid in muren en materialen (hygrometrie). De plek van de lekkage zal dan naar voren komen door een hogere vochtigheidsgraad. Akoestiek en elektro-akoestiek is een methode waarbij men op zoek gaat naar een lek door het opsporen van het lekgeluid in verborgen leidingen, dan wel ondergrondse of ingebouwde leidingen. Het geluid van de waterstroom is in dit geval afwijkend op de bewuste plek. verder kan een lek ook opgespoord worden met een sonde, waarbij videobeelden worden vastgelegd. Zo neemt men een kijkje in de leidingen zonder al te invasieve maatregelen.

Heb je last van vochtige muren of verschijnen er schimmelplekken en vermoed je dat een waterlek de oorzaak kan zijn? Twijfel je over de wijze waarop je te werk moet gaan? Dan is het altijd verstandig een expert in te schakelen. Door zelf aan de slag te gaan zonder de nodige expertise kan je in bepaalde gevallen meer schade aanrichten dan voorheen het geval was.