Comment détecter soi-même une fuite d’eau ?

Heeft u vochtplekken opgemerkt in huis en vermoedt u dat er ergens in uw woning een waterlek of lekkage is? Of dat er misschien een ander vochtprobleem aan de basis ligt?  Bij het woord waterlek (of lekkage) denken veel mensen meteen aan een gesprongen leiding waar het water in grote hoeveelheden uit loopt. Of een lekkende afvoer onder de wastafel waardoor de keuken ineens blank staat. Maar een waterlek hoeft helemaal niet groot te zijn: een klein haarscheurtje van een millimeter kan na verloop van tijd evenveel schade toebrengen als een lek waar het water uit spuit. Misschien zelfs wel meer schade, juist omdat het waterlek zo lang onopgemerkt blijft.

Het vervelende is dat waterlekken niet altijd gemakkelijk op te sporen zijn. Een groot deel van de leidingen in uw huis bevindt zich immers achter muren en onder de woning. Hierdoor kan een lekkage soms jarenlang aanhouden zonder dat u er iets van merkt en er dus iets aan gedaan wordt.

 

Signalen die kunnen wijzen op een waterlek in huis

Zoals we hierboven al hebben aangegeven, gaat niet elk waterlek gepaard met overstromingen en spuitend water. Een waterlek kan zeer onopvallend zijn. Toch zijn er ook in dat geval enkele signalen die kunnen aangeven dat u te kampen heeft met een waterlek in huis:

  • Vochtige muren op bepaalde plaatsen
  • Bruine plekken op de muren
  • Schimmel op bepaalde plaatsen in huis
  • Een hogere luchtvochtigheid in een bepaalde ruimte zonder directe aanleiding
  • Wanneer uw woning verzakt is, is het mogelijk dat leidingen beschadigd werden zonder dat u het weet
  • Schommelingen in de factuurbedragen voor uw waterverbruik

Sommige signalen worden niet altijd alleen maar veroorzaakt door een waterlek. Ook andere vochtproblemen kunnen er aanleiding toe geven. Maar of het nu een waterlek of een ander vochtprobleem betreft, altijd geldt: hoe langer het probleem blijft aanhouden, hoe groter de schade zal zijn!

 

Inspecteer uw zichtbare leidingen op waterlekken

Vermoedt u dat u te maken heeft met een waterlek, dan kunt u zelf alvast aan de slag gaan door alle zichtbare leidingen en afvoeren te inspecteren. Let dan niet alleen op lekkend vocht, maar ook op eventuele sporen van kalk en/of roest. U kunt met een stukje keukenpapier langs de leidingen gaan en nagaan of u een lek tegenkomt. Indien u vloerverwarming heeft, kunt u hetzelfde doen bij de groepenverdeling van de vloerverwarming.

Komt u op bepaalde plekken vocht of kalk- en roestsporen tegen, dan kunt u controleren of de aansluitpunten goed dichtgedraaid zijn. Misschien is er gewoon eentje los gekomen. U kunt deze dan voorzichtig met een sleutel of tang aandraaien. Doe dit niet te hard, want anders loopt u het risico u dat u te ver doordraait en bijgevolg het aansluitpunt beschadigt.

Is het waterlek niet te vinden?

Dan is het probleem misschien te wijten aan een ander vochtprobleem.
Bel ons op het gratis nummer 0800 18 700 en wij lossen het op.